Landen

Aangezien grote markten sportgokken over de hele wereld omarmen, blijft gokken in esports in veel gebieden illegaal. Zowel esports als sportweddenschappen zijn vergelijkbaar in het gokproces en de kansen. Het belangrijkste verschil tussen de twee is echter de deelname van minderjarigen aan esports. Wedden op esports is van oudsher illegaal in de meeste gebieden, deels omdat jonge gamers massaal naar esports-gaming komen.  

De bestuursorganen aarzelen om gokken toe te staan in elke sport waaraan minderjarigen deelnemen. Verboden op esports-gokken hebben geleid tot illegale markten, die vaak matchfixing en illegaal gokken door minderjarigen bevatten. Videogames blijven jonge spelers aantrekken, waardoor veel gemeenten en deelstaatregeringen de grens trekken tegen het legaliseren van wedden op esports-resultaten.

Juridische eSports-weddenschappenInternationaal eSports-gokkenVeel Gestelde Vragen
Duitsland
de flag

Duitsland

Sportieve activiteiten zorgen voor een gespannen en leuke sfeer. Het is altijd leuk om te zien hoe mensen hun team aanmoedigen om alles te geven. Wedden is een van de meest opwindende activiteiten die tijdens wedstrijden voor extra spanning zorgen. Wedden is populair in Duitsland vanwege de rijke spelcultuur van het land. Er zijn heel veel gokwinkels in het land waar mensen hun weddenschappen kunnen plaatsen.

Toon meer...
Verenigde Staten

Esports-gaming is al mainstream geworden in de Verenigde Staten. De VS behoort tot de meest populaire en lucratieve regio's ter wereld op het gebied van esports. Deze 'status' is geïnspireerd door verschillende factoren, waarvan de belangrijkste is dat de meeste mensen competitief gamen en streamen als een carrièrepad hebben omarmd. Esports, waaronder kijkers en gokken in de Verenigde Staten, blijft naar nieuwe hoogten stijgen.

Toon meer...
Japan

In slechts een jaar tijd groeide de esports-markt enorm. En zo te zien zal het blijven groeien. In 2017 werd de Japanse esports-markt gewaardeerd op $ 3 miljoen. Een jaar later, in 2018, werd het pand getaxeerd op $ 44 miljoen. Het blijkt dat drie Japanse wettelijke regels een aanzienlijke invloed hebben gehad op de esports-uitbreiding van het land.

Toon meer...
Frankrijk

Frankrijk is een prachtig land, bekend om goede wijn, klassieke keuken, monumentale architectuur en rijke cultuur. Het is ook de thuisbasis van enthousiaste gokkers. De Franse Republiek heeft een lange geschiedenis van gokken, met enkele van de meest spraakmakende gokarena's ter wereld. 

Toon meer...
Canada

Esports of elektronische sporten zijn enorm populair in Canada. Dit nieuwe fenomeen zorgt ervoor dat spelers individueel of als team strijden. In tegenstelling tot traditionele videogames, volgen honderden, duizenden of zelfs miljoenen eSports-evenementen. Nu eSports in de meeste delen van de wereld mainstream is geworden, hebben gokkers meer dan genoeg opties tot hun beschikking.

Toon meer...
Nederland

Nederland is een van de economisch meest geavanceerde landen ter wereld. Hoewel het land een strikte benadering van gokken hanteert, blijft het een zeer populaire tijdverdrijfactiviteit in het land. Na de opening van de Nederlandse kansspelmarkt in oktober 2021, zetten meer dan zes miljoen Nederlandse gokkers, een aantal dat blijft groeien, actief in. Een meerderheid van de Nederlandse gokkers geeft de voorkeur aan online wedden, inclusief wedden op eSports.

Toon meer...
Verenigd Koninkrijk

Esports-enthousiastelingen gebruiken humor en lef om te gokken op de winnaars in Britse esports-weddenschappen met hoge inzetten. Inzetten op esports in het Verenigd Koninkrijk (VK) is niet alleen legaal; het is erg populair onder sportfans. Sterker nog, enkele van de grootste merken in de game-industrie springen op de kar terwijl esports-weddenschappen in het VK toenemen in bereik en populariteit. 

Toon meer...
Juridische eSports-weddenschappen

Juridische eSports-weddenschappen

Gokkers mogen legaal wedden op esports-weddenschappen bij goedgekeurde sportsbooks in de specifieke regio waar de persoon gokt. Net als sport heeft esports het hele jaar door toernooien en wedstrijden op hoog niveau. Een razernij van populariteit voedt de expansieve groei in de esports-markt, die naar verwachting de filmmarkt in het komende decennium zal overtreffen.

Om deze reden plaatsen meer gokkers dan ooit weddenschappen op esports. Vanwege de deelname van minderjarigen aan esports, onderzoeken staats- en nationale overheden manieren om kansspelen door minderjarigen in verband met gamen te voorkomen.

In de VS zijn er enkele staten die wedden op e-sports toestaan, zoals Nevada en New Jersey. Andere staten, zoals Indiana, hebben echter wetten aangenomen om esports-weddenschappen specifiek te verbieden, zelfs als sportweddenschappen zijn toegestaan. Sommige esports-gokkers wenden zich tot offshore-weddenschappen met online sportsbooks. Het is belangrijk voor gokkers om onderzoek te doen naar en inzicht te krijgen in de wetten op het wedden op e-sports om te voorkomen dat ze de lokale regelgeving overtreden.

Nationale en internationale wetten zijn meestal specifiek gericht op gokactiviteiten op e-sports, dus wetten die individuele gokkers beperken, zijn niet zo duidelijk. De wettigheid van wedden op esports hangt af van de lokale regelgeving, die van kracht is om individuele esports-weddenschappen te regelen en miljoenen minderjarigen te beschermen die deelnemen aan gaming over de hele wereld.

Juridische eSports-weddenschappen
Internationaal eSports-gokken

Internationaal eSports-gokken

In New Jersey heeft de staat echter een wet aangenomen die esports-gokken beperkt tot internationale toernooien waar spelers meestal ouder zijn dan 18 jaar. Naarmate esports blijft groeien, zijn de wetten met betrekking tot wedden op spelers, wedstrijden en kampioenschapscompetities complex. Lokale en nationale voorschriften bepalen het vermogen van een gokker om toegang te krijgen tot legale gokmogelijkheden op het land en online.

De synergie tussen gokken en esports creëert echter vraag en bookmakers richten zich op esports-gokkers in de hoop de inkomsten over de hele wereld te verhogen. Sommige sportboeken sponsoren zelfs esports-teams om een jonger publiek aan te trekken, en dat is precies het scenario dat wetgevers willen vermijden.

Naties in eSports?

In 2019 waren China, Spanje, Canada, Nieuw-Zeeland, Japan en Zuid-Korea allemaal gastheer van internationale speltoernooien. New Jersey keurde esports-weddenschappen goed net op tijd voor de finale van de Worlds Cup League of Legends 2019, met meer dan 4 miljoen kijkers. Internationaal evalueren lokale bestuursorganen hoe de markt voor esports-weddenschappen moet worden benaderd.

Sommige wetgevers zijn er resoluut tegen om jongeren toegang te geven tot gokmogelijkheden via esports. Anderen lopen een dunne lijn, in de hoop belastinginkomsten van volwassen gokkers aan te trekken en een aantal beperkingen in te voeren om de deelname van jongeren aan weddenschappen op esports te beteugelen.

Onder de toeschouwers van de World Cup was een internationaal publiek. Het enorme aantal kijkers dat geïnteresseerd is in esports geeft aanleiding tot esports-gokken. In feite richten bookmakers zich op het publiek van de esports-gamingindustrie. De marktwaarde van esports-weddenschappen zal naar verwachting in 2025 $ 13 miljard overschrijden.

De meeste regeringen betwisten de moraliteit van het richten op esports-deelnemers, die historisch gezien jonger zijn, voor gokken. Net als de sportmarkt zijn gokbedrijven echter agressief op zoek naar manieren om nieuwe gokkers op de markt te brengen en aan te trekken. Van online adverteren tot sponsorcompetities, esports-bedrijven blijven gokkers aantrekken en het klantenbestand uitbreiden.

Internationaal eSports-gokken
Veel Gestelde Vragen

Veel Gestelde Vragen

Terwijl de populariteit van esports blijft groeien, zoekt het wereldwijde publiek naar manieren om deel te nemen via gamen of gokken. Hier zijn een paar antwoorden op veelgestelde vragen.

Is gokken op esports-wedstrijden legaal?

Tot voor kort was wedden op esports illegaal op de meeste grote markten. Esports gokken is relatief nieuw. Overheden beginnen nu esports-weddenschappen te reguleren om jeugdgamers te beschermen die deelnemen aan het spelen van videogames bij esports-wedstrijden en -toernooien. Sommige lokale, provinciale en nationale bestuursorganen over de hele wereld staan echter esports-gokken in sommige vormen toe. Wetten variëren afhankelijk van de locatie van de gokker.

Wat zijn eSports-leeftijdsbeperkingen voor gokken?

Historisch gezien is het illegaal om te wedden op toernooien, die bestaan uit spelers onder de 18 jaar. Zelfs wedden is over het algemeen beperkt tot gokkers die ouder zijn dan 18 of 21, afhankelijk van de regelgeving op de locatie van een gokker. Maar wetten evolueren.

Sommige gebieden staan enige clementie toe bij het wedden op wedstrijden met jongere deelnemers. Natuurlijk is er een actieve illegale gokmarkt die het wedden niet op leeftijd beperkt. Om binnen de wettelijke grenzen te blijven, moet een gokker de wetten onderzoeken die esports-weddenschappen in zijn of haar woonplaats regelen.

Waar kan een gokker legaal gokken op eSports?

Lokale wetten evolueren snel. Het is het beste om contact op te nemen met de gokcommissie van een gebied om te bepalen welke landgebaseerde of online platforms legaal actief zijn. Sommige gemeenten verbieden esports-weddenschappen ten strengste. Er zijn echter online sportsbooks die gokken over de hele wereld aanbieden. Deze digitale esports-gokmogelijkheden zijn echter mogelijk niet legaal voor inwoners van gebieden waar esports-gokken verboden zijn.

Veel Gestelde Vragen