Nieuws

March 9, 2023

De beste eSports-spelers aller tijden

Sofie De Smet
WriterSofie De SmetWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Sponsors, clubs, toernooien, volgers en de profs die op het hoogste niveau spelen en hun brood verdienen met prijzengeld en sponsormogelijkheden dragen allemaal bij aan de bloeiende esports-business wereldwijd.

De beste eSports-spelers aller tijden

Wie zijn de grootste esports-atleten aller tijden en hoe rangschikken we ze?

Deze tien spelers zijn de beste aller tijden vanwege hun ongelooflijke vaardigheid, roem en impact op de ontwikkeling van eSports, ook al hebben ze allemaal hun roem verworven in verschillende tijdperken en voor verschillende eSports. Ze hebben baanbrekend werk verricht voor hun organisaties, hun titels en esports als geheel.

Het zou zinloos zijn om deze individuen tegen elkaar op te zetten, maar dat is een deel van het plezier van een top 5-lijst aller tijden. Het vergelijken van spelers uit verschillende tijdperken of sporten zal een levendige discussie op gang brengen.

#5: Get_Rechtsaf

Christoffel "GeT_RIGHT" Alesund klom in 2009 op naar de top van de professionele Counter-Strike 1.6-scene, slechts twee jaar nadat hij zijn debuut had gemaakt. 

 • Fnatic haalde de toen 19-jarige binnen nadat hij de afgelopen twee jaar had besteed aan het strijden om een consistente positie in de beste organisaties van Zweden. 
 • Maar ondanks dat hij in het gezelschap was van top esports-spelers zoals f0rest, Patrik "cArn" Sättermon en Rasmus "Gux" Ståhl, was het GeT_Right die uitgroeide tot een voorbeeld van de Zweedse Counter-Strike 1.6.
 • Als een vernieuwer van de tactiek die nu "op de loer liggen" wordt genoemd, heeft GeT_RiGhT maakte optimaal gebruik van elke opening die zijn ploeg hem gaf. Hij was een dodelijke tegenstander vanwege zijn uitstekende nauwkeurigheid, alertheid en behendigheid, waardoor hij zelf bomsites kon opruimen en een manier kon vinden om uit de meest wanhopige situaties te ontsnappen.

In zijn eerste jaar bij Fnatic, de Zweedse speler GeT_Rechtsaf won 10 toernooien - een ongelooflijke prestatie. Krijgen_RiGhT en f0rest speelden iets meer dan anderhalf jaar naast SK Gaming in 2011, een jaar dat minder productief was dan het jaar ervoor. Krijgen_De prestaties van RiGhT tot nu toe gingen de stoutste dromen van de meeste van zijn esports-rivalen te boven. Verrassend genoeg stond de Zweed nog maar aan het begin van zijn avonturen.

Binnen een paar maanden na Counter-Strike: Global Offensive's debuut, GeT_RiGhT was de onbetwiste topspeler van het spel geworden. Terugkerend naar de competitie met f0rest, werden de twee een van de meest geduchte duo's in de geschiedenis van esports.

Krijgen_RiGhT heeft een vaste plaats verdiend in het pantheon van esports-onsterfelijkheid met zijn tien jaar durende aaneenschakeling van consistent uitstekende prestaties.

# 4: Daigo

Daigo Umehara uit Japan was een vroege internationale superster in esports en een van de beste esports-spelers ter wereld. Toen hij in 1998 naar de Verenigde Staten reisde en Alex Valle versloeg in Street Fighter Alpha 3, luidde dat de geboorte in van een legendarische internationale rivaliteit die uiteindelijk zou bepalen de beroemdste vechtgame-serie aller tijden.

Umehara, beter bekend onder zijn bijnaam The Beast, raakte in 1991 geobsedeerd door het spelen van videogames in speelhallen. In 1997 won Daigo de titel van Street Fighter-kampioen van Japan.

Het wereldkampioenschap van 1998 was het begin van een nieuw tijdperk van internationale competitie dat verstrekkende gevolgen had buiten het domein van Street Fighter. De overwinning van Umehara in de destijds meest gehypte game in de vechtgame-industrie markeerde het begin van een lange heerschappij in het genre.

Daigo heeft meer dan een dozijn titels op professioneel niveau gespeeld, van Vampire Hunter tot Street Fighter 5. Toen hij in 2004 Justin Wong versloeg in een gevecht, veranderde hij van de beste Street Fighter-speler ter wereld in een bonafide internationale beroemdheid.

Je hebt deze video misschien al bekeken: Daigo is in zijn laatste leven en Wong is bereid om hiervan te profiteren. Daigo haalt een ongelooflijke reeks blokken uit om de wonderbaarlijke comeback te bewerkstelligen.

Het Amerikaanse sportblad GamePro vergeleek het Daigo/Wong-moment van 2004 met Willie Mays' iconische over-de-schoudergreep in de World Series van 1954. Dit moment vertegenwoordigde niet alleen een enkele game, maar een hele generatie in de game.

Daigo's eerdere prestaties zijn indrukwekkend genoeg om hem een plek hier te garanderen, maar ze zijn nog maar het begin. 

 • Meer dan 15 jaar later is hij nog steeds een van de beste spelers ter wereld, nadat hij de Evo-toernooien van 2009 en 2010 op rij heeft gewonnen met zijn nu beroemde prestatie. 
 • Na het winnen van de tweede plaats in de Capcom Cup 2015 (en het schenken van zijn prijs van $ 60.000 aan een liefdadigheidsinstelling), won hij twee Topanga A-League-titels en twee Topanga World League-titels.
 • Daigo heeft een ongeëvenaard cv en de ongelooflijke levensduur van The Beast wordt door geen enkele andere speler geëvenaard.

#3: rust

Patrik "f0rest" Lindberg werd geboren in Zweden, dat een lange geschiedenis heeft in het voortbrengen van enkele van 's werelds beste esports-spelers. De run van 2009 die F0rest op team Fnatic had, toen zijn onberispelijke prestatie hen hielp de best verdienende organisatie in de geschiedenis van Counter-Strike te worden, is misschien wel de beste prestatie van F0rest. In die tijd waren veel toeschouwers bang dat de sport op sterven lag. Lindberg was ongetwijfeld de meest bekende in esports buiten Azië.

Sinds zijn doorbraak in de professionele scene in 2005, is f0rest consequent een topspeler geweest. Ex-teamgenoot Patrik "cArn" Sättermon noemde f0rest de beste speler in de competitie, en niemand sloeg een oog dicht. f0rest won in zijn carrière meer dan 50 medailles. Als je een enquête houdt onder Counter-Strike-gamers en -volgers, zul je een brede consensus vinden.

f0rest heeft een indrukwekkende aanvulling op zijn cv. Naast de beste speler in de geschiedenis van Counter-Strike, zijn genialiteit in de opvolger, Counter-Strike: Global Offensive, was een belangrijke reden waarom Team Ninjas in Pyjamas hun ongekende 87-0 LAN-map winnende run gingen - dit is de langste winnende run in de geschiedenis van esports.

Vijf jaar na de release van Counter-Strike: Global Offensive is f0rest nog steeds een van de beste spelers in Zweden. Respect voor een van de echte veteranen van de esports-industrie en een van de beste esports-spelers wereldwijd.

#2: Flits

Tussen 1998 en 2010 was er nergens meer een competitieve Starcraft-scene. De rijkdom en het prestige van Starcraft zorgden voor de ontwikkeling en het onderhoud van een bloeiende ecologie gedurende meer dan een decennium. Het spel raakte ingeburgerd in het dagelijks leven in Zuid-Korea door tv-uitzendingen en internetcafés. Starcraft schoot in de schijnwerpers en vertraagde nooit, terwijl andere games voorzichtig op het bord kwamen.

 • Lee "Flash" Young Ho is de meest succesvolle en bekende Starcraft-speler ooit. 
 • Hij heeft meer dan $ 400.000 aan toernooien gewonnen en honderdduizenden meer verdiend via deals en sponsoring. 
 • Flash zegevierde in de meest bekeken, uitgebreid geanalyseerde en onder druk staande e-sport ter wereld.
 • Volgens Liquipedia heeft Flash een belachelijke 70% winstpercentage ten opzichte van de beste spelers ter wereld, behoudt het record voor de hoogste rating in de geschiedenis, heeft het record voor langste bezetting als de #1 beoordeelde speler ter wereld, en is gelijk voor de meeste Starleague-overwinningen in één jaar.

Flash is een symbool van genialiteit en overheersing voor veel huidige esports-enthousiastelingen. Ooit bekend onder titels als "Final Boss" en "The Ultimate Weapon", vestigde de fanbase van Lee Young Ho zich uiteindelijk op de rechtlijnige bijnaam "God"

# 1: Faker

Wat betreft de competitieve scene van esports, is Lee "Faker" Sang-hyeok net als Michael Jordan. Aanvankelijk kreeg het de bijnaam "Unkillable Demon King" van Cool (een Chinese speler die inmiddels met pensioen is), maar het sloeg aan bij het publiek. 

De halfgod League of Legends regeert over een scène die echt een professioneel atletisch niveau van concurrentievermogen heeft bereikt. Hij is de esports-speler ter wereld in de League-industrie - de grootste en meest competitieve esport. Faker is niet alleen een anomalie in termen van talent, maar hij geniet ook van ongeëvenaard succes in een spel dat is ontworpen om de impact van elke individuele speler te beperken.

Als teamsport hecht The League veel waarde aan planning, communicatie en samenwerking. Tenzij je tegenstander natuurlijk Faker is.

Als 17-jarige in 2013, kwam Faker naar voren als een sterspeler in League of Legends nadat hij werd opgemerkt door de beste Koreaanse esports-organisatie, SK Telecom. Ondanks dat hij een rookie was, leidde Faker SKT naar een derde plaats in de Spring split en wordt nu algemeen beschouwd als een van de beste mid-laners ter wereld. SKT greep in de zomer het kampioenschap en reed dat succes naar een overwinning in het Wereldkampioenschap in het Staples Center in Los Angeles.

Vanaf dat moment wordt de naam Faker geassocieerd met prestatie. 

 • Met zijn ex-teamgenoot Bae "Bengi" Seong-woong is hij een van de slechts twee spelers in de geschiedenis van League of Legends die drie Wereldkampioenschappen heeft gewonnen.
 •  Sinds hij in de schijnwerpers staat, heeft Faker zes nationale titels gewonnen. Drie van die overwinningen werden op rij behaald. 
 • Hij heeft elke grote internationale League-competitie geveegd: IEM, All-Stars, MSI en de Worlds.

Hij is de eerste esportatleet op de cover van ESPN The Magazine. In een spel als The League demonstreert het bestaan van een speler als Faker het fundamentele talent van de inspanning, waarom toeschouwers er graag naar kijken en waarom ze het als sport respecteren. Hij heeft meer geldprijzen gewonnen dan welke andere League-speler dan ook. 

Liefhebbers, experts en gamers zijn het er algemeen over eens dat Faker de League of Legends GOAT (of "Greatest of all Time") is. Op Worlds 2022 vestigde Faker niet alleen verschillende nieuwe records, maar liet hij ook aan iedereen zien waarom hij het symbool is van de League of Legends.

About the author
Sofie De Smet
Sofie De Smet
About

Geboren in het hart van België, combineert Sofie haar diepgaande kennis van de Vlaamse cultuur met haar passie voor online casino's. Ze heeft de ervaring van Vlaamse casinospelers getransformeerd door een vleugje lokale charme aan de online wereld toe te voegen.

Send email
More posts by Sofie De Smet
undefined is not available in your country. Please try:

Laatste nieuws

De onzekere toekomst van LCS: talent van eigen bodem koesteren versus afhankelijkheid van import
2024-05-14

De onzekere toekomst van LCS: talent van eigen bodem koesteren versus afhankelijkheid van import

Nieuws